Ahad, 25 November 2007

KETUAT DAN ORANG POKOK. (Adil laserkan ketuat takut jadi macam orang pokok)

Dari wikipedia:

Ketuat merupakan sejenis penyakit kulit yang mana kawasan yang dijangkiti akan timbul dan menjadi keras. Ketuat adalah disebabkan virus dan mampu menjangkiti orang lain sekiranya dibiarkan berlarutan.

Ketuat adalah disebabkan oleh virus Human Papilloma (HPV). Ketuat boleh merebak melalui sentuhan. Mana-mana bahagian kulit yang dijangkiti akan bengkak, menjadi kasar dan keras. Kawasan yang sering dijangkiti adalah tangan, jari,dan kaki.

Sedar-sedar ada benda tumbuh pada pergelangan tangan aku. Aku takut. Ajak mak pergi klinik pakar kulit.

Klinik pakar Henry Foong di Ipoh. Doktor Kata kena buang sebelum berjangkit dan bertambah banyak atau besar. Buang dengan cara dibakar dengan Laser. Aku ingat tak sakit. Rupa-rupanya sakit....!

Kena balut satu hari. Lepas tu baru buka.


Itu bekas parutnya.

Kenapa aku sungguh-sungguh nak buang ketuat tu?


Baca cerita di bawah ni tentang "orang pokok".


Tengok apa dah jadi dengan tangan dia.


"Orang Pokok"

BUKU YANG ADIL BACA 8: Pendekar Merah Budiman

Pendekar merah budiman yang mengisahkan tentang dua orang sahabat baik yang akhirnya menjadi musuh.

Rabu, 21 November 2007

HADIAH

HADIAH YANG SEKOLAH BAGI

Selepas menghadiri majlis hari anugerah saya membuka hadiah yang saya dapat. Rupa-rupanya satu set alatulis. Ingatkan dapat sekotak pensel warna.Di bawah ni hadiah yang saya dapat dengan jelas. Satu set alatulis Faber-Castell. Ada pensel, pen, pemadam, pembaris, pengasah dan pensel warna. Bagus la jugak buka sekolah tahun depan tak payah beli baru.Ini pula hadiah yang kakak saya dapat. Satu fail mengandungi set alatulis.

HADIAH YANG WALID BAGI

Di bawah ini dua buah buku yang Walid bagi.

Satu kerana dapat terbaik Bahasa Malaysia dan Matematik.Satu lagi kerana dapat nombor dua.


HADIAH BUKU

Walid kata zaman dulu sekolah bagi hadiah buku kepada pelajar berjaya. Buku dapat memupuk minat membaca dan mencari ilmu. Buku juga tahan lama dan boleh jadi kenang-kenangan sampai tua. Sebab itu walid bagi saya buku.

Kemudian walid tunjuk dua dari berpuluh buku yang dia dapat sebagai hadiah.

Yang ini buku "100 Great Lives" hadiah kerana dapat Nombor Satu semasa Form One di Government English School Lenggong pada tahun 1963.
Yang ini pula buku "A History of Southeast Asia" kerana dapat Nombor Satu semasa Form Four di MCKK tahun 1966.

HARI ANUGERAH 2007

Gambar-gambar Hari Anugerah.En Amir Musa, Guru BesarTuan Hj Ibrahim, YB Dato Hj Saarani, Pengerusi PIBG, En Azahari Wakil PPD.Cikgu Norhayati, guru kelas saya.

Saya terima hadiah daripada Sarjan Azlan.
Kak Yin terima hadiah dari YB Hj Saarani.

Khamis, 15 November 2007

Walid Belanja Makan Pizza Sebab Yin Dapat 5 A.


Selepas hari anugerah saya dan keluarga pergi makan pizza. Sebab Yin dapat 5 A. Walid belanja.
Mexican Fiesta nama pizza tu, sedap sangat sampai menjilat jari.


Habis semua orang makan.
Walid dan Qisti je yang makan sos ni walid dan Qisti kata sedap tapi tak sedap pun.

TAHNIAH !!!! KAKAK ADIL DAPAT LIMA A.

Hari ini keputusan UPSR. Kakak saya, kak Yin dapat 5A. Saya ucap tahniah pada dia. Saya harap dan doa dia dapat masuk SSP Cyberjaya.


Kak Yin ( Syukrina Zaini )

Saya pun nak belajar sungguh-sungguh nak dapat 5A dalam UPSR 2011. Bila saya dapat 5A saya nak masuk MCKK.


Adil Zaini


Selasa, 13 November 2007

DAPAT NOMBOR DUA: ADIL DAPAT HADIAH DARI MAK!

Petang tadi sedang saya rihat-rihat tengok TV. Mak yang baru balik dari KK hulurkan saya satu bungkusan. Hadiah!!!!! Terkejut ria saya. Ingat kan Mak bagi Nintendo, rupanya mak bagi jeket.


Tengok smart tak saya pakai jeket tu. Warna hitam memang cantik. He he saya pakai apapun cantik. Memang saya berkulit hitam manis, pakai apapun kena.

Saya pakai sambil tengok television; pun cantik lagilah kalau pakai dalam kereta. Saya heran mak tahu saya suka warna biru tapi mak beli warna hitam. Rupanya yang ada pilihan hanya biru gelap, lebih baik warna hitam. Tapi tak apalah saya terima penuh syukur.


Walid nak bagi apa agaknya? Ni barang yang saya nak ni. Yang gambar bawah ni!(Walid takkan buat tak nampak kot?)ADIL DAPAT NOMBOR DUA

Hari ini Cikgu bagi Buku PKSR (Pelaporan Penilaian Kendalian Sekolah Rendah). Buku ini memberitahu pencapaian Adil. Cikgu suruh sampaikan kepada Walid untuk dibaca dan tandatangan.


Cikgu laporkan Adil dapat nombor dua. Adil seronok sebab Adil ada peningkatan.Tapi Adil juga rasa tak puas hati. Sebabnya pada awal tahun dulu Adil buat matlamat, Tahun 2007 "mendapat nombor satu dalam kelas" seperti lukisan Adil yang adil tampal dekat pintu di rumah. Lukisan di bawah ini.Tapi tak apalah sebab Adil dapat 5 A dan 2 B. Adil tak dapat A dalam pelajaran Bahasa Inggeris dan Bahasa Arab. Adil tahu sebabnya Adil banyak tak hadir sekolah, selalu sakit dan lain-lain.Pada peperiksaan bulan Jun 2006 tahun satu Adil dapat nombor 15!Lepas itu pada akhir tahun satu Adil dapat nombor enam. Adil dapat Hadiah Prestasi sebab naik banyak nombor.


Lepas itu pada tengah tahun dua Adil kekal nombor enam. Tak ada perubahan!


Adil pun belajar kuat sikit. Akhir tahun Adil dapat nombor dua. Kalau Adil belajar kuat sikit lagi Bahasa Inggeris dan Bahasa Arab Adil pasti dapat nombor satu.Tahun depan Adil akan belajar kuat lagi. Matlamat tahun 2008 "mendapat nombor satu dalam kelas dan mendapat A dalam semua matapelajaran dengan markah 90 ke atas".


Walid sedang tandatangan menerima pelaporan Adil. Tak taulah apa hadiah walid nak bagi? Ataupun takada hadiah sebab tak dapat nombor satu!


Sabtu, 10 November 2007

BUKU YANG ADIL BACA 7: JOSEPH LISTERWALID KENA SAKIT GERD!

Subuh pagi kelmarin Mak bawa Walid ke Specialist Hospital Ipoh. Mak risau takut Walid sakit jantung. Dr Zakaria periksa Walid. Dr kata walid sakit G*E*R*D.NAK TAHU APA ITU GERD?

Jika anda selalu:
dan

dan

Anda mengidap Penyakit GERD
(Gastro Esophageal Reflux Disease)


Gejala lazim GERD:

Kenapa jadi sakit GERD?


Jangan biarkan penyakit ini berterusan.
(Jangan buat derk pada GERD!)


Cara-cara meringan dan menyembuhkan GERD.
Dr Zakaria bagi Walid Ubat berikut:
Nexium 40mg - 2 kali sehari
dan Motilium 10 mg - 3 kali sehari.
Walid dah sihat dah tu.
Tengok dia pakai topi Olimpik Beijing 2008!