Sabtu, 29 Ogos 2015

ASET (prinsip perakaunan)

Aset

Aset didefinisikan sebagai harta yang dimiliki oleh sesebuah perniagaan dan digunakan untuk menjalankan perniagaan. Aset boleh dikategorikan sebagai aset ketara dan tidak ketara.

Contoh aset ketara: premis,kenderaan,perabot,alatan pejabat,mesin,stok, dan wang tunai.

Contoh aset tidak ketara: hak cipta dan paten.

PENGELASAN ASET

Aset boleh dikelaskan kepada aset semasa dan aset tidak semasa. Pengelasan aset kepada aset semasa dan aset bukan semasa bergantung kepada jenis perniagaan tersebut. Contohnya, bagi sebuah kedai perabot,perabot merupakan barang niaga,manakala bagi sesebuah kedai runcit,perabot merupakan aset bukan semasa.

ASET SEMASA

Aset semasa ialah harta yang dapat ditukarkan ke bentuk tunai dalam jangka masa yang pendek,iaitu kurang daripada satu tempoh perakaunan.

Contoh aset semasa: tunai di tangan/tunai, tunai di bank/bank, stok barag niaga, belanja terdahulu dan hasil terakru.

ASET BUKAN SEMASA

Aset bukan semasa ialah aset yang dibeli bukan untuk dijual semula tetapi untuk digunakan dalam menjalankan perniagaan.

Contoh aset bukan semasa: tanah, premis, kenderaan, jentera, mesin, lengkapan, dan alatan pejabat.

Khamis, 29 Ogos 2013

idolaku dari kecil hingga sekarang
Ini idola saya dan juga seorang tokoh politik besar yang saya sangat hormati. Walaupun telah hampir sedekad difitnah, dimaki hamun, dicerca bagai hilang maruah diri belau tetap sabar.

Sabtu, 6 Julai 2013

I AM BACK

Selama beberapa tahun ini saya telah ditinggalkan di belakang. Meskipun dalam sukan dan akedemik. dahulu aku adalah seorang pelajar pintar,mungkin sangat pintar lebih daripada teman aku yang lain.

Kini aku kembali. Langkah pertamaku untuk mencapai kembali kejayaan dan cita-citaku adalah kembali ke zaman kegemilangan aku yang dahulu mungkin lebih lagi.

Selasa, 11 Disember 2012

Al-I'tirof

Perkataan pengakuan yang sungguh indah:


Tuhanku... aku tidak layak memasuki syurga Firdaus
Dan aku pun tak mampu menahan siksa api Neraka
Terimalah taubatku dan ampunilah dosa-dosaku
Sesungguhnya Engkaulah Pengampun dosa-dosa besar
Dosa-dosaku amatlah banyak bagai butiran pasir
Terimalah taubatku, wahai Yang Maha Agung
Umurku berkurang setiap hari, sedang dosa-dosaku terus bertambah
Bagaimana aku sanggup menanggungnya?
Tuhanku... hamba-Mu yg durhaka ini datang bersimpuh menghadap-Mu
Mengakui dosa-dosa dan menyeru memohon kepada-Mu
Bila Kau mengampuni, Engkaulah Sang Pemilik Ampunan
Bila Kau campakkan aku, kepada siapa aku mesti berharap selain dari-Mu?

Rabu, 9 November 2011

Keputusan UPSR

Keputusan upsr dah tak lama lagi. Sesiapa yang membaca blog saya tolonglah doakan saya mendapat keputusan yang cemerlang.

Ahad, 26 Jun 2011

Program Didik

Semalam dan hari ini saya pergi menjalani program klinik upsr ataupun didik di belakang stadium Ipoh iaitu pusat aktiviti belia. Ia bermula pada pukul lapan pagi hingga pukul lima tiga puluh petang. Pada hari sabtu, mata pelajaran pertama yang saya pelajari di sana ialah Bahasa Melayu dan Mathematic. Bahasa Melayu diajar oleh Cikgu Faiz, manakala Mathematic pula diajar oleh Cikgu Hamzah.Selepas selesai Bahasa Melayu, kami semua diberi makan tengah hari. Makanan hanya diberi bihun goreng sahaja! Sepatutnya bagilah nasi, dah la bayar pun mahal tapi makanan tak sedap. Takkan nak bagi nasi pun mahal, apalah berita harian ni................

Tapi pada hari kedua, makanannya lebih sedap daripada hari pertama. Kami makan nasi ayam pada tengah hari. Saya bersyukur kerana mendapat ilmu pengetahuan yang banyak di klinik upsr itu. Taklah rugi bayar mahal.

Isnin, 13 Jun 2011

CARA SOLAT KHUSYUK

1. Menjaga makanan, minuman, pakaian, tempat tinggal dan lain-lain supaya datang dari punca yang halal tanpa syubhah.
2. Agar pemikiran tidak liar, sebelum solat lintaskan kematian seakan-akan amat hampir dengan kita serta solat tersebut merupakan sholat terakhir dan perlulah dijadikan yang terbaik.
3. Mendirikan sembahyang di awal waktu atau pertengahan waktu supaya tidak gopoh apakala masa hampir luput.
4. Membaca dengan baik (Khusnul Qori’ah), berusaha untuk memahami, mengerti bacaan dalam solat termasuk ayat Al-Quran yang dibacakan itu terutama sekali Al Fatihah, gerakan dan maknanya (Tafakhum). Ini kerana bacaan-bacaan dalam solat mengandungi banyak makna yang halus yang patut dimengertikan oleh orang yang melaksanakannya.
5. Rukun-rukun solat dilakukan secara tertib. Berusaha konsentrasi (Khudunul Kolbih), menyedari bahawa Allah memperhatikan sembahyang itu.
6. Rasa Malu (Haya’) perasaan malu terhadap Allah s.w.t., rasa takut (Khauf) kepada kekuasaan Allah.
7. Berharap serta yakin (Optimis) Allah menerima solat dan amal kita
8. Hati diajak hadir/ikut, kehadiran hati dalam solat iaitu mengosongkan hati dari segala urusan yang boleh mengganggu dan yang tidak berkaitan dengan solat.
9. Membesarkan Allah dalam solat, merasakan kehebatan Allah dalam solat.
10. Menggunakan sejadah yang tidak terlalu banyak gambar yang akan menghayalkan pemikiran.
11. Mendirikan sembahyang secara berjemaah.
12. Mengambil wuduk dengan sempurna.
13. Mengurangkan pergerakan anggota-anggota seperti tangan, kaki dan juga Mata ditumpukan kepada tempat sujud dan ketika tasahut melihat anak jari.
14. Azan dan iqamat terlebih dahulu walaupun mendirikan sembahyang bersendirian ataupun sekurang-kurangnya iqamat sahaja.
15. Ditegah bersembahyang dengan pakaian yang ada gambar, berwarna warni, bertulis, lukisan dan lain-lain kerana ia juga membuat orang lain hilang kekhusyukan ketika berjemaah.